Wat heeft mijn dagelijkse leven met dieren te maken?

Zonder het te beseffen, kunnen jouw keuzes het lijden van dieren veroorzaken door de producten die je koopt en het voedsel dat je eet. Maar: je kunt het ook stopzetten!

Als je netjes verpakt vlees koopt, zie je het gezicht van het dier niet. Het dier dat moest lijden en werd gedood om het vlees te produceren blijft volledig anoniem. Je proeft de chemicaliën waarmee het dier gevoed werd niet eens meer.

De etiketten op onze shampoos vermelden vaak niet dat dieren werden gedwongen dodelijke hoeveelheden van dit product in te slikken. En je leren schoenen of wollen trui, laten ook geen dierenleed zien. Maar het is er wel.

En gelukkig kan je helpen. Met duizend en één dingen. Alle beetjes maken een groot verschil. Je red er letterlijk levens mee. Door de feiten te kennen, kun je goede beslissingen maken wanneer je inkopen doet. Het is ook niet moeilijk meer een bewuste consument te zijn, de winkels liggen vol met diervriendelijke producten. Je gezondheid zal er zelfs van verbeteren.

Hoe je die producten kunt vinden?
Kijk eens op de Vegan Wiki of zoek op waar je zin in hebt (snacks?). Doe een bestelling voor jouw plantaardige ‘vlees’ bij de Vegetarische Slager, koop geen leren kleding of schoenen, of leer meer over diervriendelijke make-up. Zie je hoe makkelijk het is? Je hoeft geen dieren te laten doden. Echt niet.

Oh, en niet alle plantaardige en diervriendelijke producten hebben logo’s, maar kom je één van deze logo’s tegen? Dan zit je sowieso goed.