Tips

Je wilt dingen anders doen. 
Maar dan wel op een manier dat het leuk is.
En makkelijk.
Hier vind je 10 tips om vandaag nog te beginnen met een duurzamer leven.
Wil je liever eens samen overleggen wat jij kunt doen? Waar je tegenaan loopt?
Of vind je het gewoon fijn eens samen te sparren?
Vraag dan een gratis gesprek aan.
Je bent warm welkom.

1. Bewaar alleen waar je vrolijk van wordt
Heb je ook zoveel spullen in huis? Gekregen van anderen, eigenlijk niet echt nodig, of misschien allang op uitgekeken? Geef je spullen een tweede leven. En bewaar alleen waar je echt vrolijk van wordt. Verkoop spullen op Marktplaats (dan houd je er ook nog iets aan over), breng het naar de Kringloop of organiseer een dag waarop mensen spullen kunnen afhalen. En wees bij het volgende dat je wilt kopen even kritisch: word je hier echt blij van? 

2. Leen spullen die je niet dagelijks gebruikt
Apparaat nodig? Of nieuw speelgoed? Vraag eens aan een vriend of familielid of je het kunt lenen. Voor kleding kun je terecht bij een kledingbibliotheek in jouw buurt. Boeken leen je in de bibliotheek. En voor elke keer afwisselend speelgoed kun je terecht in de speel-o-theek.  

3. Vervang wegwerpartikelen door duurzame alternatieven
Per minuut komt er één vrachtwagen aan plastic in onze oceanen terecht. Met name plastic verpakkingsmateriaal en plastic tasjes. Hoe jij kunt helpen dit te verminderen? Neem een katoenen tasje mee voor je groenten en fruit op de markt of in de supermarkt (de meeste supermarkten verkopen deze tasjes tegenwoordig ook). Neem je eigen mok mee in plaats van wegwerpbekertjes en gebruik voor feestjes stoffen slingers (ook erg leuk om zelf te maken) en een herbruikbaar servies. 

4. Plan je maaltijden
We gooien elk jaar zo’n 350 kilo voedsel per persoon weg. Zonde, want met restjes kun je heel veel doen. Vries eten in of verwerk het in een heerlijke soep. Ook als je niet weet wat je nu met een restje kunt doen, kan een groenteprutje met een blikje tomatenpuree volgende week zo maar als heerlijke pastasaus dienen. Met de app ‘Too Good To Go’ kun je daarnaast ook eten van bakkers, supermarkten en restaurants redden om voor een habbekrats eten op tafel te hebben en te voorkomen dat het weggegooid wordt.

5. Koop tweedehands
Toch nieuwe spullen nodig? Overweeg dan eens te ‘kringlopen’ of op zoek te gaan naar jouw unieke vondst in een vintage boetiek. Websites als Marktplaats staan bomvol apparaten, fotocamera’s, stoelen en kledingstukken die nog uitstekend zijn (je kunt bijvoorbeeld ook zoeken op apparaten met bon en garantie). Kijk voor kleding ook eens op apps als Vinted en United Wardrobe. Ga voordat je iets nieuws koopt in ieder geval eerst na: is het tweedehands te krijgen? Inderdaad, misschien moet je dan iets meer geduld hebben en iets beter zoeken. Maar reken er maar op dat je extra blij bent met je gescoorde ‘zo goed als nieuw’ item voor een fractie van de prijs.

6. Stop met dieren eten
Meer dan de helft van alle broeikasgassen op de wereld is afkomstig van de intensieve veehouderij. Als je een dag geen dieren eet, spaar je daar niet alleen het leven van een dier mee (wat eigenlijk het allerbelangrijkste is), maar ook 9 kg CO2, 3.25 m2 bos, 20 kg graan en 4.164 liter water die nodig zijn om het dier groot te brengen, te vervoeren, te doden en op jouw bord te laten eindigen. En die minimale cijfers gelden voor de meest economische methode, ofwel: het meeste dierenleed. En ja, vraag bepaalt het aanbod, dus jouw keuze maakt zeker het verschil! Op https://thevegancalculator.com/ kun je precies zien hoeveel. 

7. Krijg meer kennis en meer inspiratie
Er zijn veel boeken en documentaires gewijd aan een meer duurzaam leven (vaak met Engelse titles, maar met Nederlandse ondertiteling). Denk aan: a Plastic Ocean, Forks over Knives, The True Cost of Minimalism, Cowspiracy of Dominion. Maar pas op, deze documentaires kunnen je leven (ten goede) veranderen. 

8. Maak nieuwe vrienden
Een oude wijsheid zegt dat je het gemiddelde bent van de vijf personen waar je het meeste mee omgaat. Is niemand in jouw directe omgeving gemotiveerd voor verandering? Maak dan nieuwe vrienden. Persoonlijk, op een facebook groep, of meld je aan voor een gratis persoonlijk gesprek met één van de vrijwilligers van Kerk & Dier.

9.  Meer tips?
Maak een selectie van mensen en websites die je gaat volgen om ‘bij’ te blijven. Volg je ons ook al op social media? Laat je inspireren! 

10. Bid voor God’s hulp 
Ben je deze nieuwe weg ingeslagen? Betrek God dan zeker op je nieuwe reis! Uiteindelijk zijn alle stappen die je neemt niet alleen goed voor jou en jouw gezondheid, maar ook voor God en Zijn schepping. Je zult al snel merken dat het een heel gezegende weg is die je loopt!