10 Tips voor een duurzame verjaardag

Ben je binnenkort jarig of ga je een feestje organiseren? We geven je 10 tips voor een duurzame verjaardag. Vier mét de schepping!

  1. Uitnodigingen zijn leuk! Online kun je makkelijk een kaartje maken en de gasten bijhouden. Dat scheelt niet alleen papier, maar ook postzegels.
  2. Gebruik eigen servies en geen plastic bekertjes of bordjes. Bang dat er iets stukvalt? Schaf dan een servies bij de kringloopwinkel in de buurt aan. Grote kans dat je ook nog eens met een bijzondere collectie thuiskomt.
  3. Maak of koop slingers die je meer dan een keer kunt gebruiken. Slingers maken van gerecycled papier is extra leuk in een thema dat past bij de jarige.
  4. Bereken wat je nodig hebt aan eten en drinken: zo hoef je geen halve cupcakes en zacht geworden hapjes weg te gooien.
  5. Bak een heerlijke diervriendelijke taart. Gebruik bijvoorbeeld plantaardige melk zoals sojamelk en 100% plantaardige margarine met het groene V-logo. Ei nodig? Gebruik dan een ei-vervanger. Veel fruit werkt altijd feestelijk.
  6. Maak of koop gezonde hapjes. Een heerlijke groentespread op toastjes (Aldi, Mama Nature,€ 1.59) of vleesvrije bitterballen (AH/Ekoplza, Vegetarische Slager) met een smeuïge plantaardige mayonaise (Remia).
  7. Maak je eigen limonade en gebruik herbruikbare rietjes.
  8. Koop zoveel mogelijk biologische, organische en fair trade producten.
  9. Vraag een actief cadeau (wandeltocht, lunch of avondje uit) of een groen cadeau zoals de Nationale Groene Kadobon. Er is altijd iets binnen budget en je hebt nog een leuk uitje tegoed.
  10. Recycle je afval zo veel mogelijk. Cadeaupapiertjes of tasjes? Die kunnen de kast in voor een volgende verjaardag of je kunt er slingers van maken. Toch veel overgebleven voedsel? Geef het aan de laatste gasten mee naar huis.

Fijne duurzame verjaardag!