Waarom eten we kip, dragen we koe en houden we van onze hond?

Dieren eten is niet overal in de wereld zo normaal als het in Nederland is. Als Nederlanders krijgen we het eten van vlees en het drinken van melk letterlijk met de paplepel ingegoten.

Maar waarom? En waarom eten we in Nederland vooral kip, rund en varken, terwijl we honden en katten als huisdieren zien?

Het is een ideologie. Een die, vaak onbewust, bepaalt waarom we bepaalde dieren eten, dragen en en andere dieren als huisdier zien. Eigenlijk is het best gek als je er goed over nadenkt. Waarom eet je wel kip, maar moet je er niet aan denken om een stukje van je hond bij de nasi te eten? Beetje pindasaus erbij.. 

De Amerikaanse psychologe Melanie Joy noemt vier kenmerken (de vier N’s) van deze ideologie vanwaaruit we het eten van vlees voor onszelf en de buitenwereld rechtvaardigen:

  1. Het eten van vlees is normaal;
  2. Het eten van vlees is natuurlijk;
  3. Het eten van vlees is noodzakelijk;
  4. Het eten van vlees is “nice”.En dat blijven we allemaal maar massaal bevestigen. Aan onszelf, aan onze kinderen. En God? Daar denken we niet over na.We nemen de vier N’s met je door: 
  • Vlees eten is voor veel mensen normaal. Maar is het daarom ook goed? Op grond van de Bijbel weten we dat God het niet zo gewild heeft.
  • Vlees eten wordt door veel mensen als natuurlijk gezien. Vroeger was het meer natuurlijk, toen mensen alleen van de schepping namen wat ze “nodig” hadden. Maar nu? Hoe natuurlijk is het kopen van een klein stukje dood dier in plastic? Wellicht is het dier al vorige week gedood, of de week daarvoor, maar volgens de houdbaarheidsdatum moet je dit stukje van hem of haar echt volgende week hebben opgegeten. 
  • Dat we melk en vlees nodig hebben, heeft de wetenschap inmiddels achterhaald. Sterker nog: mensen die geen dierlijke producten eten hebben veel minder kans op ernstige ziekten. Alle essentiële vitaminen en mineralen kunnen we uit andere, écht natuurlijke voedingsmiddelen halen. We hoeven niet te (laten) doden om gezond te zijn.
  • Of het nu een hamburger of pizza is, sommige mensen beweren niet zonder vlees te kunnen omdat het zó lekker is. Over smaak valt niet te twisten, maar rechtvaardigt jouw smaak het lijden en sterven van Gods schepsel?