Heeft God verdriet om mensen? En dieren?

Maar God zei tegen Jona: ‘Is het terecht dat je zo kwaad bent over die plant?’ Jona antwoordde: ‘Ik ben verschrikkelijk kwaad, en terecht!’ Toen zei God: ‘Als jij al verdriet hebt om die wonderboom, waar jij geen enkele moeite voor hebt hoeven doen en die jij niet hebt laten groeien, een plant die in één nacht opkwam en in één nacht verging, zou ik dan geen verdriet hebben om Nineve, die grote stad, waar meer dan honderdtwintigduizend mensen wonen die het verschil tussen links en rechts niet eens kennen, en dan nog al die dieren?

De bovenstaande tekst uit Jona 4:9-11 laat zien dat God vindt dat de dieren, net als de mensen, recht hebben op Zijn genade. De mensen weten het verschil tussen links en rechts niet eens, maar de dieren? De dieren zijn onschuldig. God is als een herder voor mens en dier.